Historier
Andrea Elisabeth och hennes man ville fortsätta att bo hemma i sitt hus
Lestid ca 5 min. Publiserat 26.06.2018De ville bo kvar i huset de själva byggt
Andrea Elisabeth och hennes man Tore Andreas bor tillsammans i det hus de byggde 1984. Här har de spenderat merparten av sina vuxna liv. För 15 år sedan funderade de på att flytta till en lägenhet, men bestämde sig för att bo kvar i huset.
- "När man väl har kommit upp för trappan är det så praktiskt, för allt vi använder är sedan på samma våning, och vi trivs verkligen här."
Hon fick neuropati
En dag började Andrea Elisabeth tappa känseln. Om någon rörde vid hennes fot, kände hon det inte. Anledningen var neuropati.
- “Jag märkte att det blev väldigt svårt att gå uppför trappan.”
Hon nästan hängde på trappräcket och drog sig uppför trappan.
- “Det var verkligen ett problem. Det gick så långt att jag gruvade mig för att gå i trapporna.”
När hennes lokala arbetsterapeut kom på hembesök för att undersöka hur hemmet skulle kunna anpassas för henne, frågade Andrea Elisabeth om man kunde göra någon anpassning av trappan.
Många väljer att installera en trapplift när det blir svårt att ta sig från en våning till en annan, men det ville hon inte ha.
- “Det skulle vara att gå för långt. Jag ville använda mina egna ben så mycket som möjligt.”
Att hålla sig aktiv
För henne är det viktigt att hålla sig aktiv. Och det är avgörande för att bibehålla rörligheten och förmågan att gå.
Andrea Elisabeth är med i en träningsgrupp som träffar en fysioterapeut 2-3 gånger i veckan för att hålla sig i form. Det är socialt, trevligt och värdefullt. Damerna i gruppen trivs så bra ihop att de träffas ytterligare en gång i månaden bara för att ha roligt tillsammans.
Fick en AssiStep via kommunen
Hon kom ihåg att hon hade läst om AssiStep i en tidning och undrade om det skulle kunna vara ett alternative till en trapplift. Hennes arbetsterapeut ordnade så att hon kunde testa AssiStep, och hjälpte henne med processen för att skaffa en. Snart hade hon en AssiStep installerad i trappan hemma och nu har hon redan använt den i ett år.
- “Nu är det så lätt! Och om du hade fortsatt att hänga på räcket som du gjorde är jag säker på att du hade känt av snedbelastningen i ryggen till slut” flikar Tore Andreas in.
- “Ja, för att inte tala om i höfterna, axlarna och jag vet inte vad” svarar Andrea Elisabeth. “Och jag är säker på att det hjälpte att du som ingenjör tittade på den och bedömde att den var bra och att du till och med har använt den själv.”
- “Ja, den har rejäla komponenter och delar och fungerar till och med bra som trappräcke för oss som kan gå i trappor utan problem.”
- “Jag tror att detta är en lösning som vi kan ha i många, många år,” avslutar Andrea Elisabeth.
"Jag tror att detta är en lösning som vi kan ha i många, många år”
Skapa nya minnen
Paret har varit gifta i hela 52 år, och de har många fina minnen tillsammans. Men det är ändå viktigt att skapa nya. Så när Tore Andreas ger sig ut och orienterar har de hittat sätt för henne att också var med. Fastän neuropatin gör det svårt för henne att gå.
Hon ger sig ut med sin fyrhjuling på skogsvägarna, och så möts de på särskilda ställen. Den som kommer först väntar pa den andre, innan de fortsätter. På så vis kan de uppleva naturen tillsammans.
Hon låter inte neuropatin stoppa henne. Och med några hjälpmedel och anpassningar för att förenkla vardagen, blir allting så mycket lättare.
- “Med rollatorn susar jag fram från ena änden av huset till den andra på nolltid.”
Vad är neuropati
Perifer neuropati är inte en enskild sjukdom, utan ett antal olika sjukdomstillstånd som orsakas av skador på eller irritation av perifera nerver (och inte på nerver i hjärnan eller ryggmärgen som vid multipel skleros).
Symtomen varierar beroende på vilka nerver som drabbats. Man kan uppleva känselnedsättning, svidande eller huggande smärta, paralysering, muskelsvaghet, överkänslighet mot beröring, eller komplett känselförlust om nervfibrerna är helt förstörda.
Behandling fokuserar på att hitta de underliggande orsakerna och behandla dem. Om den underliggande orsaken kan behandlas kommer de påverkade nerverna sannolikt att återhämta sig, men det tar vanligtvis lång tid. Fysioterapi är oftast en del av behandlingen, för att bibehålla optimal funktion och muskelstyrka, samt för att reducera smärta och andra symtom.
Varför är AssiStep ett bra val?
Designad för ditt hem
AssiStep är designad och utvecklad av ledande ingenjörer och industriella designers från Norges främsta tekniska universitet.
AssiStep är utformad för att passa in naturligt i din hemmiljö - den är en diskret lösning som ser ut som ett vanligt trappräcke när handtaget är infällt.
Håller dig trygg och aktiv
AssiStep har testats och certifierats av välkända tyska TÜV, som kvalitetssäkrar produkter och tjänster. Den är godkänd för användare som väger upp till 120 kg och den följer de tekniska säkerhetsnormerna EN ISO 12182:2012 och EN ISO 14971:2012.
Kan installeras i de flesta trappor
AssiStep är utvecklad för att enkelt kunna anpassas till just din trappa. Den kan installeras i både raka och böjda trappor, samt i trappor med avsatser.
Tar lite plats
När handtaget är invikt ser man bara det vackra trappräcket av metall.