Nyheter
AssiStep - En trappassistent för utmärkt rehabilitering och träning
Lestid ca 4 min. Publiserat 12.09.2018Holmestrand
Vårdhemmet köpte in trappassitenten AssiStep, ett hjälpmedel för att kunna gå säkert i trappor, för att uppnå snabbare och mer effektiv rehabilitering. Det fanns gott om hissar redan, men det nya hjälpmedlet kommer att innebära mer träning, och fler personer kommer att kunna flytta hem tidigare efter genomgången rehabilitering.
Studentuppfinning
Entreprenörerna bakom trappassistenten AssiStep är Halvor Wold, Ingrid Lonar och Eirik Medbø, som kom på idén med en trappassistent när de studerade vid den norska tekniska högskolan (NTNU).
- “Vi började 2012 med några enkla skisser. Utgångspunkten var att det inte var en bra lösning att sluta gå i trappor, bara för att det blev svårare av olika anledningar. Vi visste att det är bra träning att gå i trappor. Vi tänkte i termer av en "rollator för trappor", och efter många försök, misslyckanden och framgångar, kom vi fram till denna design," berättar Ingrid Lonar.
- “Den är enkel, mekanisk, och du måste gå i trappan själv. Men i din egen takt. Skjut fram handtaget, tryck ned det så att det hamnar i spärrläge, och ta sedan ett steg. Till och med brandsäkerhetsmyndigheten berömmer den. Trappassistenten kan nämligen användas även om strömmen har gått," förklarar hon.
Först i Holmestrand
- “Här i Holmestrand installerades den första, sedan finns det en på hälsohemmet i Re, och en i Sandefjord. Hittills har vi sålt omkring 200 i hela Norge. Ungefär 100 av dessa är för hemmabruk," tillägger hon.
Tillsammans med Øyvind Andreassen från Hepro AS, demonstrerade hon trappassistenten för personalen på vårdhemmet, samt för representanter från Holmestrands kommun, och samtliga blev mycket imponerade av hur enkel den är att använda, och hur lite plats den behöver, jämfört med en trapphiss. Den sticker bara ut 18 cm från väggen, när handtaget är invikt. En trapphiss kan ta upp hela bredden av trappan, och ligger i en helt annan prisklass.
- “Den är fantastisk för rehabilitering, där trappträning är mycket viktig för personer som vill fortsätta att bo kvar hemma," säger Solfrid Nilsen, som leder Holmestrand kommuns projekt för välfärdsteknologi.
De tre civilingenjörerna från Trondheim tar emot applåder för sitt studentprojekt som blev till ett företag.
Trappassistenten AssiStep utvecklades vid den norska tekniska högskolan NTNU i samarbete med den norska Parkinsonföreningen.
“Vårt mål med AssiStep har hela tiden varit att få fler människor att leva ett aktivt, självständigt och oberoende liv, " säger CTO Ingrid Lonar, som tillägger att många människor tyvärr tvingas flytta hemifrån när det blir för svårt att gå i trappor.
FAKTA OM TRAPPOR:
- Varje år, enbart i Norge, dör cirka 50 personer i fall i trappor (Källa: Statistics Norway)
- 30.000 personer behöver medicinsk vård efter att ha fallit i trappor (Källa: Norwegian Institute of City and Regional Studies)
- 25% av dem över 65 år känner sig osäkra när de går i trappan
- Äldre som lyckas gå trappan har en påtagligt lägre risk att falla under det dagliga livet.