Skicka oss en förfrågan
Kontakta mig
Tack. Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt.
Frågor? Ring oss
Håll cmdctrl -tangenten nere och tryck på +/-
Startsida -> 5 Tips för Fallprevention i Ditt Hem

5 Tips för Fallprevention i Ditt Hem

Fallprevention äldre
60% av alla fallolyckor händer i hemmet och tyvärr är den äldre generationen överrepresenterad. Det finns dock många bra åtgärder som kan vidtas för fallprevention hemma, och säkra att du kan fortsätta bo hemma så länge som möjligt.
I den här artikeln tittar vi på fem lämpliga tips för hur du kan förhindra fall hemma.

1. Håll dig aktiv

Fallprevention trening för äldre

Ett av de bästa sätten att upprätthålla god hälsa och förhindra fall är att använda din kropp och hålla dig aktiv. Studier visar att även mycket långsamma promenader avsevärt minskar risken för för tidig död och har en fallprevention effekt för äldre personer. Korta promenader, trädgårdsarbete, dammsugning eller en promenad till butiken är allt som krävs för att upprätthålla god hälsa.

En studie utförd bland 36 000 personer i Norge, Sverige, England och USA visar att de som fortsätter att gå trappor i sitt eget hem också minskar fallrisken och upprätthåller god hälsa.

En av de bästa åtgärderna för fallprevention och upprätthålla god hälsa är således att hålla dig fysiskt aktiv så länge som möjligt.

2. Delta i en kurs för balansträning, styrka eller gymnastik

Fallförebyggande utbildning för äldre som reduserer risk för fall

Fallprevention utbildning är den åtgärd som har störst effekt för att förhindra fall bland äldre. Allt fler kommuner och andra organisationer erbjuder kurser och regelbundna utbildningsprogram för äldre. Ett av målen med detta är att fler ska kunna upprätthålla god hälsa och förhindra fallskador. Detta fördröjer behovet av omvårdnad och gör dig mer oberoende av andras hjälp för att klara din vardag.

Ta kontakt med din kommun, vårdcentral eller din lokala idrottsförening och fråga om kurser för seniorer i gymnastik, styrka eller balansträning!

3. Belysning

Att hålla ditt hem ordentligt upplyst minskar risken för att snubbla över föremål som kan vara svåra att upptäcka.

Placera nattlampor bredvid sängen om du behöver gå på toaletten på natten.

Ha lättillgängliga strömbrytare eller installera trådlösa strömbrytare så att du kan placera dem där du behöver dem.

Tänd ljuset när du går i trappan. Överväg också att installera ytterligare ljuskällor i dina trappor. Ha en ficklampa tillgänglig på nattduksbordet ifall det blir strömavbrott.

4. Mattor och skor

Fallprevention mattor och skor
Fallprevention skor

Ta bort onödiga mattor. Använd ordentliga, stadiga skor även inomhus.

Även om mattor kan vara bra för att upprätthålla golvvärme kan de ofta vara en direkt orsak till fall bland äldre i sina egna hem. Det räcker att uppmärksamheten brister ett ögonblick för att foten ska fastna i mattkanten, vilket kan leda till att du snubblar och faller.

Det rekommenderas därför att du tar bort alla onödiga mattor och istället bär skor inomhus för att inte få kalla fötter.

5. Anpassa din hemmiljö med rätt hjälpmedel

Fallprevention för äldre - AssiStep
Användarvänlig skandinavisk design - AssiStep
AssiStep - Alternativ til stoltrapphiss
AssiStep

Trappan är den plats i hemmet där konsekvenserna av ett fall är absolut störst.

Visste du att de flesta som faller gör det hemma?

Socialstyrelsen visar varje år i sin statistik att cirka 70.000 personer råkar ut för fallolyckor så illa att de behöver läggas in på sjukhus för vård. Drygt 3.000 personer dör i fallolyckor i Sverige varje år.

Fallprevention i trappan är därför mycket viktig.

Lyckligtvis finns det lösningar som gör det säkrare och lättare att fortsätta använda trappan i ditt eget hem.

Den i Norge utvecklade ”trappassistenten” AssiStep är ett hjälpmedel för trappor som har en fallförebyggande effekt och ger ökat stöd både på väg upp och nerför trappan i ditt eget hem.

För dem som behöver AssiStep är det möjligt att ansöka om den via kommunens handläggare för bostadsanpassning. Om ansökan godkänns är leveranstiden normalt bara två veckor.

Varför är AssiStep ett bra val?

Designad för ditt hem

AssiStep är designad och utvecklad av ledande ingenjörer och industriella designers från Norges främsta tekniska universitet.

AssiStep är utformad för att passa in naturligt i din hemmiljö - den är en diskret lösning som ser ut som ett vanligt trappräcke när handtaget är infällt.

Håller dig trygg och aktiv

AssiStep har testats och certifierats av välkända tyska TÜV, som kvalitetssäkrar produkter och tjänster. Den är godkänd för användare som väger upp till 120 kg och den följer de tekniska säkerhetsnormerna EN ISO 12182:2012 och EN ISO 14971:2012.

Kan installeras i de flesta trappor

AssiStep är utvecklad för att enkelt kunna anpassas till just din trappa. Den kan installeras i både raka och böjda trappor, samt i trappor med avsatser.

Tar lite plats

När handtaget är invikt ser man bara det vackra trappräcket av högkvalitativt rostfritt stål.

Välj din AssiStep

Konfigurera din AssiStep - på bara några steg!

Vilken typ av trappa har du?

Val

Vem är du? Är du en privat person eller institution som vill ha ett erbjudande på AssiStep?

Val

Vi behöver din postnummer för att hitta vår närmaste distributör och beräkna fraktkostnader och installationskostnader.

Eftersom du har en annan typ av trappa vill vi erbjuda ett hembesök och inspektera trappan för att ge dig en prisuppskattning

Vi måste tyvär informera dig om att vi inte har en leverantör i det land du har valt. Du kan fortfarande fylla i formuläret, så skickar vi dig information om AssiStep.

I vissa fall behöver vi lite mer information om din trappa. Vi ber dig därför att ange ditt telefonnummer så att vi kan kontakta dig om det behövs. Vi behöver e-postadressen för att skicka erbjudandet och ge mer information.

Vänligen kontrollera informationen innan du skickar in.

När du har skickat det formuläret, får du e-post med en prisuppskattning. Din information är säker hos oss:
Tack för din förfrågan får du ett mail med ytterligare information och pris baserat på ditt val inom kort tid.