Skicka oss en förfrÄgan
Kontakta mig
Tack. Vi kommer att kontakta dig sÄ snart som möjligt.
FrÄgor? Ring oss
HÄll cmdctrl -tangenten nere och tryck pÄ +/-
Startsida -> Nyheter -> Att AnvÀnda AssiStep Som Ett Terapiverktyg

Nyheter

Att anvÀnda AssiStep som ett terapiverktyg

AssiStep trappklÀttringshjÀlpmedel för rehabilitering
AssiStep trappklÀttringshjÀlpmedel för rehabilitering
Lestid ca 7 min. Publiserat 31.08.2018
Mobilitet betyder inte bara mer oberoende utan ocksÄ större frihet. SÀrskilt om man rÄkat ut för en höftfraktur , t. ex. efter ett fall i en trappa, eller om man drabbats av stroke, mÄste muskler, leder och skelett byggas upp och trÀnas upp igen - och nyckelordet Àr gÄngrehabilitering.
Mobilitet = Oberoende

Idag kan forskningen inom neurologi pÄvisa att rehabilitering Àr mer framgÄngsrik ju tidigare den pÄbörjas. En annan viktig komponent som inte bör negligeras Àr att mÀnniskan Àr en social varelse, och att det dÀrför Àr mycket viktigt att tidigt lÄta patienten delta och medverka i dagliga aktiviteter och sysslor tillsammans med andra. SÄ att delta vid sociala tillfÀllen samt i det vardagliga livet Àr vÀsentligt för en snabb rehabilitering.

GĂ„ngrehabilitering

Det finns ett fÄtal hjÀlpmedel för gÄngrehabilitering. Det kan vara enkla gÄbarrar eller avancerade robotbaserade gÄngtrÀnare som hjÀlper patienten att lÀra sig gÄ igen. Dock Àr sÄdana hjÀlpmedel enbart komplement till klassisk gÄngtrÀning med fysioterapeut, eftersom de inte kan ersÀtta terapeuten. Detsamma gÀller för gÄngtrÀning i trappor.

Beroende pÄ hur allvarligt begrÀnsad patientens rörlighet Àr, mÄste terapeuten stödja patienten nÀr han/hon trÀnar pÄ att gÄ i trappor och Àven pÄ rehabiliteringscenter sker trÀningen enbart tillsammans med en terapeut. Men som komplement till sÄdan trÀning, kan AssiStep anvÀndas som terapiverktyg för trapptrÀning.

hjÀlp vid gÄngrehabilitering
Rehabilitatering med AssiStep

AssiStep fungerar inte enbart som en trapprollator, som hjÀlper dig att gÄ sÀkert och tryggt i trappan hemma, utan den anvÀnds ocksÄ flitigt som terapiverktyg i en lÄng rad rehabiliteringscenter, vÄrdhem och Àldreboende.

Den smarta utformningen hjÀlper inte bara patienten, men sÀkrar Àven att terapeuten som trÀnar patienten ocksÄ har stöd i trappan. Handtaget kan placeras bÄde framför och bakom patienten.

AssiStep framför anvÀndaren

NÀr handtaget placeras framför patienten kan patienten hÄlla fast i det, vilket ger den support och det stöd som behövs för att kunna gÄ sÀkert och tryggt i trappan. NÀr patienten gÄr uppför trappan kan han/hon dra sig upp om det behövs, med hjÀlp av handtaget, utan att behöva belasta armarna onödigt mycket, eftersom Àven benen och bÄlen stöder rörelsen. Om man i stÀllet anvÀnder ledstÀnger pÄ bÄda sidorna om trappan, anvÀnder patienten ofta enbart kraften i armarna för att dra sig upp, och belastar knappt benen alls. Resultatet av detta blir att patienten inte rör sig pÄ det sÀtt som man normalt anvÀnder för att gÄ i trappor, och dÀrmed inte trÀnar benmuskulaturen alls pÄ samma sÀtt som han/hon gör med AssiStep. Detta har att göra med patientens hÄllning, som med AssiStep blir upprÀtt och dÀrmed belastar benen och ger stöd frÄn bÄlen.

DÀrmed leder trÀning med AssiStep ocksÄ till att stÀrka bÄlmuskulaturen och hÄllningen.

  • "Sedan min son började anvĂ€nda AssiStep har jag mĂ€rkt en stor skillnad Ă€ven nĂ€r han gĂ„r i vanliga trappor. Han har mycket starkare bĂ„lmuskler och hans hĂ„llning har blivit mycket bĂ€ttre." - mamma till ett barn med cerebral pares (CP).

NÀr patienten gÄr nedför trappor, kan han/hon ocksÄ hÄlla i handtaget framför sig, och dÀrmed ha bÄde ett fysiskt och mentalt stöd för att tryggt och sÀkert gÄ nedför trappan. Ofta, nÀr patienter behöver lÀra sig att gÄ i trappor igen, Àr de rÀdda för att gÄ nedför trappor - det Àr som att stÄ vid randen av ett brant stup, eller uppe pÄ ett berg och titta ned. Med AssiStep framför dig har du ett skydd, som hindrar dig frÄn att falla, och du kan gÄ nedför trappor och kÀnna dig sÀker och dÀrmed mer avslappnad.

Rehabilitering hemma
AssiStep bakom anvÀndaren

SÀrskilt vid trÀning, med terapeut, kan handtaget Àven anvÀndas bakom patienten. NÀr patentien gÄr uppför trappan, förhindrar AssiStep fall baklÀnges, vilket innebÀr en hjÀlp bÄde för patienten och för terapeuten, som följer och stöder patienten.

MobilitetshjÀlp till rehabilitering
Rehabilitering med och utan terapeut

Beroende pĂ„ hur allvarlig funktionsnedsĂ€ttningen Ă€r av resp. sjukdom eller diagnos, kan AssiStep anvĂ€ndas som terapiverktyg bĂ„de med och utan assistans av en terapeut. I Skandinavien anvĂ€nder redan ett stort antal arbetsterapeuter och fysioterapeuter AssiStep för att pĂ„skynda rehabiliteringsprocessen för patienter som drabbats av stroke eller en höftfraktur. AssiStep anvĂ€nds Ă€ven i rehabiliteringscenter och Ă€ldreboenden i Tyskland och Österrike för att hĂ„lla de Ă€ldre aktiva och understödja att de sjĂ€lva kan gĂ„ i trappor, utan hjĂ€lp. PĂ„ lĂ„ng sikt ger anvĂ€ndandet av AssiStep en enorm fördel i och med att man kan behĂ„lla den egna mobiliteten och sjĂ€lvstĂ€ndigheten.

Vi besökte det tyska rehabiliteringscentret Geerlofs i Pforzheim, som har haft AssiStep installerad i sina trappor sedan sommaren 2017. Deras terapeuter anvÀnder regelbundet AssiStep som ett stödjande terapiverktyg nÀr de trÀnar att gÄ i trappor med patienter som t. ex. Dmitri Tschatschin, som har varit rullstolsbunden sedan 2016 pÄ grund av en inkomplett förlamning till följd av en motorcykelolycka. Vad gÀller trÀningen med AssiStep sÀger han följande:

"Om du sitter i rullstol en lÀngre tid sÄ skaffar du dig den dÄliga vanan att göra allt med armarna. Det borde man verkligen inte göra. Den stora fördelen med AssiStep Àr att du mÄste arbeta sjÀlv med benen, vilket ger terapi och trÀning, och det Àr ju det som Àr verkligt viktigt."
Dmitri Tschatschin
Se videon om Dmitris rehabiliteringsprocess med AssiStep

GÄngrehabilitering mÄste anpassas till varje patient, helt beroende pÄ hur allvarlig funktionsnedsÀttningen Àr, till följd av sjukdom och diagnos. Precis sÄ gjorde de ocksÄ med Dmitri vid rehabiliteringscentret. Med AssiStep kan anvÀndaren sjÀlv bestÀmma, oberoende om det Àr i det egna hemmet eller vid ett trÀningspass med en terapeut, hur snabbt det ska gÄ och hur mycket stöd som behövs vid trapptrÀningen.

Sjuk efter operation

Vi pratade ocksÄ med Barbara frÄn Weimar om hur det Àr att anvÀnda AssiStep som ett terapiverktyg i hemmet. Barbara har suttit i rullstol sedan 2015, dÄ hon smittades av MRSA - den sÄ kallade sjukhusbakterien - under en operation för att sÀtta in en knÀprotes. Efter cirka tio operationer pÄ tre Är, kan hon nu Àntligen - tack vare sin egen orubbliga viljekraft - faktiskt ta nÄgra fÄ steg pÄ egen hand. Barbara fick AssiStep installerad i sitt hus sommaren 2017 och anvÀnder trapprollatorn regelbundet med hjÀlp av sin man Rudi. Tillsammans trÀnar paret att gÄ i trappan och redan efter kort tid kan de konstatera att Barbara gör stora framsteg.

Rehabilitering med AssiStep hemma
För alla Äldrar

AssiStep kan anvÀndas som trÀningsverktyg av bÄde Àldre och yngre personer. VÄr yngste anvÀndare Peder Àr sex Är gammal och har cerebral pares (CP). Fram till nyligen kunde han inte gÄ i trappor alls. Men sedan han har fÄtt AssiStep installerad hemma, kan han gÄ upp och nedför trappan helt utan hjÀlp. Inte bara hans gÄng har förbÀttrats utan Àven hans humör. Peders mamma berÀttade ocksÄ för oss att det regelbundna anvÀndandet av AssiStep har förbÀttrat hans bÄlmuskulatur och hÄllning avsevÀrt.

Det Àr tydligt att AssiStep bidrar positivt till muskleutveckling och motiverar anvÀndaren att hÄlla sig rörlig och mobil. AssiStep undanröjer bÄde fysiska och psykiska hinder hos anvÀndaren och gör det sÀkert att gÄ i trappor inte bara fysiskt, men ocksÄ mentalt. Genom att regelbundet anvÀnda AssiStep, bygger anvÀndaren sakta men sÀkert upp sina muskler, eller behÄller redan existerande muskelstyrka. Detta bidrar Àven kraftigt till att stÀrka balansen och hjÀlper pÄ sÄ vis till att minska risken för fall och leder dÀrmed till en sÀkrare gÄng.

Han kan klÀttra upp trapporna med hjÀlp av trappklÀttringshjÀlpen