Skicka oss en förfrågan
Kontakta mig
Tack. Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt.
Frågor? Ring oss
Håll cmdctrl -tangenten nere och tryck på +/-
Startsida -> Frågor och svar

Frågor och svar

Har du en fråga till oss?

Kategorier
 • Alla frågor
 • Vem passar AssiStep för?
 • Finansiering och inköp
 • Produkt Frågor
 • Tekniska frågor
Frågor + svar
 • Hur ansöker jag om bostadsanpassningsbidrag för AssiStep?

  Du kan få hjälp med bostadsanpassningsbidraget! Bidraget ska hjälpa dig så att du med en funktionsnedsättning ska kunna bo kvar i din bostad och leva så självständigt som möjligt. Mer information finns på Boverket och på 1177 Vårdguiden.

  Vill du har hjälp med bostadsapassningsbidraget eller om du har frågor kan du gärna kontakta våra återförsläljare eller AssiTech. Vi kan hjälpa dig att få en AssiStep monterat utan egen kostnad. Du kan överklaga kommunens beslut till förvaltningsrätten om du inte är nöjd med beslutet. Kontakta din handläggare för bostadsanpassning i kommunen om du vill ha hjälp med din ansökan.

 • Hur lång tid tar det att ansöka om och att få AssiStep?

  Detta varierar mellan olika kommuner och län. I vissa fall har vi upplevt att det bara tar en vecka från det att ansökan har lämnats in tills den är godkänd, och i andra fall kan det ta några månader. Kontakta din arbetsterapeut och handläggare för bostadsanpassning för hjälp med din ansökan.

 • Vad är leveranstiden för AssiStep?

  Eftersom AssiStep är ett 100% modulbaserat system och tillverkad i Trondheim har vi vanligtvis en leveranstid på endast 2 veckor från orderdatum tills den är helt monterad. Längre leveranstider kan uppstå i vissa fall, och i brådskande fall kan det också vara möjligt med ännu snabbare leverans än 2 veckor.

 • Kan AssiStep installeras utomhus?

  Dagens utgåva av AssiStep är endast tillgänglig för inomhusbruk. Följ oss på Facebook för att få information om när vi kommer med produktnyheter.

 • Vad kostar AssiStep?

  Om du få bostadsbidrag kan du få AssiStep installerad utan att betala något själv. Kolla med din handlägare på kommunen om du har rätt till bostadsanpassningsbidrag.
  Om du köper AssiStep själv som privatperson varierar priset beroende på vilken typ av trappa du har. Ange din information i vår prisberäknare och vi skickar dig ett mail med kostnadsförslag och mer information.

 • Vem är i målgruppen för AssiStep?

  Bland de många hundra installationer som gjorts hittills finns det många olika typer av människor som drar nytta av AssiStep. Den yngsta användaren är en 6-årig pojke med CP, och den äldsta är en 95-årig man med nedsatt rörlighet. Vanliga användare är personer som av olika anledningar upplever det svårt eller obehagligt att gå i trappor. Vissa har upplevt att falla på platta marken eller faktiskt i trappan, och vill därför har mer stöd och säkerhet när de går i trappor. Den passar bra för personer som vill hålla sig rörliga och aktiva och samtidigt känna sig säkra. Vad gäller diagnoser, har AssiStep utvecklats för att hjälpa användare med MS, CP, Parkinsons sjukdom, KOL, användare som har haft stroke eller rehabiliteras efter operation eller skada.

 • Vad ska jag titta på för att bedöma om trappan är lämplig för AssiStep?

  I de flesta fall kan AssiStep monteras. Vi rekommenderar att du tar bilder som visar hela trappan och området längst upp och längst ned i trappan. I de flesta fall är det önskvärt att förlänga AssiStep-systemet med 30-40 cm från kanten av översta steget längst upp i trappan. Om du är osäker på om det finns tillräckligt med plats eller väggen slutar tidigt rekommenderar vi att du skickar bilder för att få en snabb återkoppling.

 • Jag har en smal trappa. Kan AssiStep installeras?

  Ja, förutsatt att trappbredden är minst 60 cm. Det är väldigt sällsynt att trapporna är smalare än detta och hittills har vi inte haft en trappa som är för smal för att AssiStep ska kunna monteras.

 • Jag har redan ett räcke. Kan AssiStep monteras över detta?

  Ja, det går bra att montera AssiStep-systemet ovanpå ett befintligt räcke. Det
  medföljer dock ett mycket bra räcke tillsammans med AssiStep och vi
  rekommenderar alltid att byta ut det gamla räcket. Trappräcket
  som levereras tillsammans med AssiStep är av rostfritt stål, så det är mycket lämpligt
  att använda som räcke för andra i huset som inte behöver använda AssiStep.

 • Passar AssiStep för barn?

  Ja, det finns flera barn som kan dra nytta av att använda AssiStep i sitt dagliga liv. Den yngsta användaren är bara 4 år gammal. Läs historien om Peder (6) och se honom gå i trappan själv för första gången, med hjälp av AssiStep. Vi rekommenderar alltid att testa AssiStep innan ni ansöker om bostadsbidraget. Kontakta oss så hjälper vi er.

 • Passar AssiStep för personer som drabbats av stroke?

  Ja, i många fall fungerar den väldigt bra för personer som råkat ut för stroke. Här kan du se några historier om personer som drabbats av stroke och som har använt AssiStep under en längre tid. Det finns flera exempel på personer som har tränat upp sig med hjälp av AssiStep efter en stroke, och som idag klarar sig utan stöd. I den mån det är möjligt rekommenderar vi alltid att man kontaktar oss för utprovning av AssiStep, innan man går vidare med kommunens arbetsterapeuter och försäkringskassan.

 • Passar AssiStep för patienter med KOL?

  Ja. Här kan du läsa eller se historien om KOL-drabbade Oddbjørn (68) som har använt AssiStep sedan 2016.

 • Passar AssiStep för personer som har neuropati?

  Ja. Här kan du se och läsa historien om Andrea Elisabeth som blev av med känseln i sina ben.

 • Är AssiStep lämplig för demenspatienter?

  AssiStep rekommenderas i princip inte för demenspatienter, eftersom användaren måste kunna lära sig att handtaget lyftes på väg nedför trappan.

 • Jag är mycket svag i händerna. Kan jag använda AssiStep?

  Ja. Användningen av AssiStep liknar hur man använder en rollator och en vanlig ledstång. Användaren bör ha en viss greppstyrka för att kunna använda AssiStep. Om du är osäker rekommenderar vi att en försök bokas (Tillgängligheten för testmodeller beror på din hemort).

 • Kan höjden på handtaget justeras?

  Ja. Handtaget kommer att justeras när vi monterar AssiStep. Höjdjusteringen görs av certifierade montörer som vi använder i hela landet.

 • Hur lätt är det att skjuta handtaget framför sig när man går upp och ned?

  Vi får ofta höra från användare att det är mycket lättare att skjuta handtaget framför sig när de går uppför än de hade trott. Handtaget är tillverkat av aluminium och väger bara 1,3 kg – därför är det inte särskilt mycket tyngre än att skjuta en rollator framför sig. När man går nedför i trappan lyfter man upp handtaget 2-3 cm för att kunna skjuta det framför sig. De som drabbats av stroke föredrar ofta att göra detta med en hand.

 • Kan man få AssiStep i andra färger?

  Ja. Standardmodellen av AssiStep har en kombination av gråtoner och naturlegerat aluminium. Vänligen kontakta oss om ni vill anpassa AssiStep med en annan färgsättning. Detta kan innebära något längre leveranstider.

 • Behöver jag bygglov för att installera AssiStep?

  Nej, du kan installera AssiStep utan bygglov. Det gäller både installationer i privata hem och i gemensamma trapphus i flerbostadshus.

 • Kan jag installera AssiStep själv?

  Nej. Vi använder lokala partners över hela landet för att ta hand om installationen. På det sättet kan vi vara säkra på att du får en helt säker lösning.
  Själva installationen tar 3-4 timmar.

 • Kommer AssiStep att minska trappans fria gångbredd?

  Endast om handtaget måste parkeras i trappan. Om handtaget kan skjutas ut ur trappan upptill eller nedtill när det inte används, kommer AssiStep-handtaget inte sticka ut mer än 10 cm från väggen.

 • Vad är viktigt att tänka på i offentliga byggnader eller gemensamma trapphus vad gäller brandbestämmelser och trappans bredd?

  Oavsett trappans bredd kan AssiStep monteras så att handtaget kan parkeras antingen i botten eller toppen av trappan när det inte används. Eftersom AssiSteps räcke monteras mindre än 10 cm från väggen, är det inte nödvändigt att ansöka om bygglov innan montering. I gemensamma trapphus är det lämpligt att användaren att undersöker hos husägaren om det är ok att installera AssiStep, även om den inte kommer att användas av de övriga invånarna.

 • Vad är maximal användarvikt?

  AssiStep har testats och certifierats av tyska TÜV för användare upp till 120 kg.

 • I vilka länder finns AssiStep?

  AssiStep finns för närvarande i Norge, Sverige, Nederländerna, Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike, Storbritannien, Luxemburg, Ungern, Kanada och Japan.

  Flera länder läggs till kontinuerligt, så vänligen skicka mail till international@assistep.no om du vill köpa AssiStep i andra länder än de som listas ovan.

 • Hur kan ni bedöma om AssiStep kan installeras i min trappa?

  I de flesta fall kan AssiStep monteras. Detta gäller även om det inte finns någon vägg som följer hela trappan upp. AssiStep kan i många fall också monteras direkt på en befintlig ledstång. För mer information kan du kontakta oss.

 • Kan jag köpa AssiStep privatperson?

  Ja, det kan du. Ange din information i vår prisberäknare och vi skickar dig ett mail med prisuppskattningar och mer information.

 • Kan två personer i samma hus använda AssiStep båda två?

  Så länge som det finns tillräckligt med utrymme på toppen och botten av
  trappan, är det möjligt att sätta på flera handtag på samma system. Om du är osäker på om det finns tillräckligt med utrymme, skicka oss gärna några bilder i kontaktformuläret och vi ger dig en snabb återkoppling.

 • Är AssiStep patenterad?

  Ja :)

 • Kan jag ta saker med mig upp och nerför trappan när jag använder AssiStep?

  Ja, det kan du. En skräddarsydd hängkrok finns som tillbehör till AssiStep. Bilder av denna kan ses här.

 • Rekommenderas AssiStep för personer med kognitiv funktionsnedsättning?

  Normalt rekommenderar vi inte AssiStep till personer med demens eller annan avancerad kognitiv svikt. För att AssiStep ska vara en bra lösning för användaren måste personen kunna lära sig och förstå hur man använder AssiStep.

  Om du är osäker rekommenderar vi att du kontaktar din lokala representant i ditt område för att ordna en icke-bindande rättegång.

Samtykke
Tack för din fråga, vi kommer att svara dig så snart som möjligt. Mvh oss i AssiStep
Vill du ha ett icke-bindande erbjudande från oss?