Skicka oss en förfrågan
Kontakta mig
Tack. Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt.
Frågor? Ring oss
Håll cmdctrl -tangenten nere och tryck på +/-
Startsida -> Nyheter -> Hjälpmedel för Äldre - Våra Rekommendationer till dig

Nyheter

Hjälpmedel för Äldre - Våra Rekommendationer till dig

Fallsäkerhet i trapp
Handtaget har flera olika greppalternativ och låser automatiskt när du betonar det
Lestid ca 7 min. Publiserat 28.07.2018
Hjälpmedel kan hjälpa dig i vardagen oavsett om man har nedsatt aktivitetsförmåga eller ett handikapp. Många äldre eller personer med funktionhinder har t ex problem med att gå i trappor. Det finns många produkter som kan underlätta i vardagen i dessa fall. I den här artikeln rekommenderar vi resurser för seniorer och människor med rörelsehinder som kan stötta dig, samtidigt som de hjälper dig att hålla dig aktiv i vardagen.

1. Seniorer som har svårigheter att gå

Det finns många människor som står inför vissa utmaningar när de blir äldre. Enligt Socialstyrelsen faller varje år cirka 70 000 personer så illa att de behöver läggas in på sjukhus för vård. Dessutom dör drygt 3 000 personer i fallolyckor i Sverige år efter år. Fallolyckor är tyvärr vanliga bland äldre personer över 65 och äldre. Fallolyckor kan orsaka svåra skador, förlorad självständighet och man riskerar att inte kunna bo kvar hemma och bli hänvisad till äldrevården.

Av de äldre personer som faller i bostaden upplever hälften upprepade fall som kan leda till allvarliga skador.

Fallolyckor beror inte på en enda faktor, utan är vanligtvis en kombination av flera faktorer, t ex.

  • Ökande ålder
  • Obalans
  • Funktionshinder på grund av stroke eller andra diagnoser
  • Miljöfaktorer. Exempel på dessa faktorer kan vara en slät, hal yta, trösklar eller föremål på golvet eller trappan.

Fallskador och fall bland seniorer är ett växande folkhälsoproblem. Vi blir allt äldre och vill dessutom bor ofta kvar hemma.

Men det finns bra och enkla sätt att förebygga många onödiga olyckor eller se till att klara ett fall bättre.

Hjälpmedel för äldre - våra rekommendationer till dig

Det finns flera hjälpmedel som kan göra livet enklare för dig i ditt hem som t ex att installera extra handtag i hallen och badrummet. Du kan anpassa dina möbler med en höjning eller sänking, beroende på vad som behövs. Tänk på nattlampor, halkskydd och att röja undan mattor och liknande ting som kan orsaka fallrisk. Installera en bra belysning i trapphuset och säkra trappan.

Man kan installera en ramp för sin rollator för att undvika fallolyckor och det finns många enkla hjälpmedel som underlättar vardagen och minskar fallrisken. Tänk på ordentliga skor inom- och utomhus med halkskydd och undvik att halka runt i strumplästen. Köp en ergonomiskt utformad rollator, bra stavar eller en käpp som gör det lättare och säkrare att ta sig fram.

Det är därför bra att veta vilka hjälpmedel
som finns för äldre. Verktyg som gör det lättare att hålla sig aktiv, samtidigt som du undviker fall och låter dig fortsätta att bo inom dina egna fyra väggar.

2. Vad är ett bra hjälpmedel?

Vad är ett bra hjälpmedel?

Vi vet att träning är bra för din kropp och din hälsa. Fysisk aktivitet förebygger demens och många andra hälsoproblem. Forskning visar att motion faktiskt kan spela en nyckelroll för att hjälpa människor att leva hälsosamma liv när de blir äldre.

Hälsofördelarna med fysisk aktivitet är många, till exempel förebyggande av sjukdomar och skador och mental hälsa. Men det behöver inte vara målet för själva träningen. För många är att ha kul i aktiviteten tillsammans med andra den största drivkraften. Denna erfarenhet ökar livskvaliteten och förbättrar hälsan.

Bra hjälpmedel kommer att göra det lättare för dig.

Vi rekommenderar därför att hjälpmedel för äldre håller dig så aktiv som möjligt så att du kan fortsätta att delta aktivt i sociala aktiviteter och bibehålla din gångfunktion och livskvalitet. Men inte alla verktyg är bra för kroppen och hälsan.

Forskning har visat att användningen av vissa hjälpmedel är mer skadligt än fördelaktigt för äldres hälsa. Därför är det viktigt att hitta rätt hjälpmedel som hjälper dig att övervinna de utmaningar du möter i vardagen.

Här kommer några förslag från oss om du har svårt att gå.

3. Kryckor

Hjälpmedel för äldre - Kryckor

Kryckor är särskilt fördelaktiga för den som bara behöver lite gånghjälp, särskilt under rehabilitering. Många använder kryckor till exempel efter en höftfraktur, där rehabilitering vanligtvis är mycket effektiv. Under rehabilitering är det viktigt att du tar ansvar för att göra exakt vad som är viktigt för att få tillbaka kontrollen över din kropp. Detta görs i samarbete med sjukgymnaster och arbetsterapeuter som hjälper dig att hitta rätt metoder.

Det finns många olika typer av kryckor. Det är viktigt att du hittar kryckor som är bekväma för dig och som kan stödja dig under lång tid. Det är lämpligt att välja kryckor som är höjdjusterbara, vadderade och med fjädring. Det finns kryckor som du kan använda för att stödja dig själv på underarmen, armhålan eller handleden.

I vilket fall som helst är det tillrådligt att du söker råd från din terapeut för att ta reda på vad som fungerar bäst för dig.

Och sist men inte minst: När det är halt, glöm inte dubbarna för dina kryckor och för dina skor för att undvika att halka på isfläckar!

4. Rollator

Hjälpmedel för seniorer
Bildet er hentet fra topromobility.no
Hjälpmedel för seniorer

Det är inte så konstigt att du ser många rollatoranvändare ute på vägarna!

Rollatorer används för stöd på långa eller korta sträckor. För en kort paus kan du sitta på rullatorn eller använda den för att transportera dina shoppingvaror hem. Rollatorn kan också användas både ute och inne och är ett utmärkt sätt att hålla sig aktiv med begränsad rörlighet.

Om du behöver en rollator bör du tänka på att köpa en rollator som låter dig gå upprätt och ergonomiskt, med en korrekt kroppshållning. På vanliga rollatorer är sitsen ibland felplacerad för nära benen och då finns det inte tillräcklig plats och benfrihet när man går. Det är också mycket viktigt att du ställer in rätt handtagshöjd och du kan justera den efter ditt behov och kroppslängd.

När du behöver en rollator bör du tänka på vilka faktorer som är viktiga för dig eftersom det finns många alternativ. Behöver du till exempel en ihopfällbar rollator som du kan lasta in i bilen, eller en med en väska eller bricka för att bära föremål när du är på väg hem? Behöver du en strålkastare och en ringklocka när du kör runt på gatorna? Det är en bra idé att göra en lista över vad som kan vara användbart för dig och sedan använda den för att göra rätt val.

5. Trappassistent AssiStep

Hjälpmedel för äldre - AssiStep

Om du har trappor i ditt hus kan du använda AssiStep – ett hjälpmedel för att klättra i trappor.

AssiStep är ett hjälpmedel för trappor med ett handtag som rör sig längs ett system av skenor. AssiStep erbjuder stöd och säkerhet i trappan så att du kan gå uppför trapporna i din egen takt. Detta är ett utmärkt sätt att göra ditt eget hem tillgängligt så att du inte behöver begränsa dig till en våning eller installera en trapphiss. Att välja säkra lösningar som ger aktivitet och motion i ditt eget hem samtidigt har stora hälsofördelar.

Visste du till exempel att fysisk aktivitet skyddar mot demens?

Välj din AssiStep

Konfigurera din AssiStep - på bara några steg!

Vilken typ av trappa har du?

Val

Vem är du? Är du en privat person eller institution som vill ha ett erbjudande på AssiStep?

Val

Vi behöver din postnummer för att hitta vår närmaste distributör och beräkna fraktkostnader och installationskostnader.

Eftersom du har en annan typ av trappa vill vi erbjuda ett hembesök och inspektera trappan för att ge dig en prisuppskattning

Vi måste tyvär informera dig om att vi inte har en leverantör i det land du har valt. Du kan fortfarande fylla i formuläret, så skickar vi dig information om AssiStep.

I vissa fall behöver vi lite mer information om din trappa. Vi ber dig därför att ange ditt telefonnummer så att vi kan kontakta dig om det behövs. Vi behöver e-postadressen för att skicka erbjudandet och ge mer information.

Vänligen kontrollera informationen innan du skickar in.

När du har skickat det formuläret, får du e-post med en prisuppskattning. Din information är säker hos oss:
Tack för din förfrågan får du ett mail med ytterligare information och pris baserat på ditt val inom kort tid.