Skicka oss en förfrågan
Kontakta mig
Tack. Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt.
Frågor? Ring oss
Håll cmdctrl -tangenten nere och tryck på +/-
Startsida -> Nyheter -> Trapphiss: Varför Andra Lösningar Kan Vara Bättre

Nyheter

Trapphiss: Varför andra lösningar kan vara bättre

Trapphiss bostadsanpassing
Lestid ca 6 min. Publiserat 15.08.2018
När man får problem med att gå i trappor finns det olika sätt att addressera det på. Att installera en trapphiss har hittills ofta varit en vanlig lösning, men i denna artikel kommer vi att diskutera varför en trapphiss inte nödvändigtvis är den bästa lösningen för just dig.

Vad är en trapphiss?

Trapphiss kräver ganska lite utrymme
En trapphiss är en elektrisk anordning som transporterar dig mellan olika våningar i ditt hus. Den består oftast av ett system av skenor som anpassas speciellt till din trappa, samt en stol. Stolen rör sig långsamt längs skenorna i trappan, oftast med en hastighet av cirka 0.07 meter per sekund.
Video som visar med vilken hastighet en trapphiss rör sig

Brandsäkerhetsbestämmelser och byggnadsföreskrifter

Trappan är oftast en av de viktigaste utrymningsvägarna vid brand i byggnader

Trapphissar tar tyvärr upp en hel del utrymme i trappan, vilket i många fall kan begränsa framkomligheten och göra så att trappan inte kan användas som utrymningsväg vid brand.

En trapphiss tar för det mesta upp ett utrymme av omkring 18 - 22 cm från väggen, och stolen behöver mestadels cirka 35 - 45 cm ytterligare. Trapphissens skenor och stol kan därför i en nödsituation som t. ex. en brand, betraktas som ett utrymningshinder enligt byggnads- och brandsäkerhetsföreskrifter.

Många ställen krävs ett fritt utrymme på 100 cm i trappan, efter det att trapphissen installerats. Det ställs också krav på att det ska finnas tillräckligt med utrymme ovanför och nedanför trappan för att "parkera" stolen när den inte används, så att den inte utgör ett utrymningshinder.

Trapphissar är inte lämplig för smala trappor
Trapphissar är inte lämplig för smala trappor

Priser för trapphissar

Raka trappor

Det finns olika trapphissmodeller att välja mellan, men för en rak trappa kan du räkna med priser på omkring 30,000 - 50,000 kr.


Böjda trappor, trappor med viloplan och vinklar
Om du har en böjd trappa måste skenorna måttanpassas särskilt för din trappa. Detta betyder längre leveranstider och priset stiger ordentligt. Priserna för en trapphiss för en böjd trappa börjar i de flesta fall omkring 70.000 kr, och ökar beroende på hur komplicerad din trappa är. Längre trappor med fler vinklar och viloplan innebär högre priser.

Att förbli aktiv

Tekniska begränsningar och byggregler kan vara den utlösande faktorn till varför en trapphiss inte kan installeras, men de är inte den viktigaste anledningen till varför du bör överväga andra alternativ:


Inaktivitet
betraktas idag som ett av de största globala hälsoproblemen i modern tid. Det finns god dokumentation kring alla hälsofördelar som uppnås med fysisk aktivitet, som t. ex:

  • Förbättrade möjligheter att förbli självständig och bo kvar hemma
  • Lägre risk för fall och frakturer
  • Lägre risk för typ 2-diabetes
  • Lägre risk för ändtarms- och bröstcancer
  • Bättre minne och kognitiv funktionalitet

Källor: http://www.who.int/dietphysica... / https://helsenorge.no/trening-...

Fysisk aktivitet är en av kroppens viktigaste egenmedicinering och det är vetenskapligt bevisat att aktivitet motverkar sjukdomar som demens, hjärt- och kärlsjukdomar, hjärtinfarkter och stroke.

En trapphiss, däremot, leder till att användaren passiveras

Erfarenheten visar att personer som börjar använda en trapphiss, och därmed slutar att gå i trappor själva, inom kort förlorar förmågan att gå i trappor. Särskilt äldre och rörelsehindrade personer förlorar snabbt viktig muskelmassa när de slutar gå i trapporna hemma.

Detta var anledningen till att vi utvecklade trapprollatorn AssiStep

Trapphandtaget AssiStep är ett trapphjälpmedel för äldre
Användarvänlig skandinavisk design - AssiStep
Trapprollatorn AssiStep håller dig aktiv och trygg när du går i trapporna hemma

AssiStep har utvecklats av norska ingenjörer och lanserades 2015. Det var när vi såg våra egna far- och morföräldrars svårigheter att gå i trappor som idén att utveckla AssiStep föddes. Detta har ofta sin orsak av att vi blir äldre och kan uppleva nedsatt balans, yrsel och tidigare fallolyckor.

Hur kan man stimulera aktivitet i hemmet samtidigt som man håller sig säker och trygg?

Vi utvecklade trapprollatorn AssiStep för att stimulera aktivitet och säkerhet i ditt eget hem


Sedan lanseringen 2015, och tusentals monterade produkter, kan vi konstatera exakt noll antal rapporterade fallolyckor från våra kunder.

AssiStep har testats och certifierats av välkända tyska TÜV som kvalitetssäkrar produkter och tjänster, och den är godkänd för användare som väger upp till 120 kg.

AssiStep kan installeras i både raka och böjda trappor och ger ett stabilt och stadigt stöd framför dig när du går upp eller nedför en trappa. Den reducerar risken för fallolyckor kraftigt, eftersom den skapar en barriär mellan dig och trappan, vilket ger dig trygghet i ditt vardagsliv.

Fallsäkerhet i trapp
Handtaget har flera olika greppalternativ och låser automatiskt när du betonar det

Vad kostar AssiStep?

Många ringer till oss och frågar vad AssiStep kostar.

Böjda eller vinklade trappor
En trapphiss för en böjd trappa eller en trappa med viloplan kostar från 70.000 kr och uppåt. En AssiStep kostar vanligtvis ungefär hälften så mycket som en trapphiss för böjda eller vinklade trappor.

Det finns två huvudorsaker till varför vi kan hålla priserna så mycket lägre än en trapphiss:

  1. AssiStep är en till 100% mekanisk produkt, vilket gör den enkel och pålitlig. Den behöver ingen service i vanliga fall, och fungerar även om strömmen skulle gå.
  2. AssiStep är ett till 100% modulbaserat system. Det betyder att vi inte behöver anpassa vårt trappräcke till din trappa, utan kan i stället använda färdiga moduler som sätts ihop på plats. Detta begränsar arbetsinsatsen och gör det möjligt för oss att snabbt installera produkten.

För att ge dig ett korrekt priserbjudande på AssiStep, behöver vi 4-5 bilder som visar dina trappor, och områdena uppe och ner på trappan, utöver din kontaktinformation och adress.

Ansöka om bostadsanpassningsbidrag!

Du som har en bestående funktionsnedsättning kan ansöka om bostadsanpassningsbidrag!

För att får bostadsanpassningsbidrag behöver du ett intyg som styrker att de åtgärderna du ansöker om är nödvändiga utifrån din funktionsnedsättning. Du kan få bidrag för att anpassa fasta funktioner i din bostad, till exempel AssiStep.

9 av 10 kunder väljer att ansöka om AssiStep via bostadsanpassningsbidrag.

För att ansöka om bostadsanpassningsbidrag behöver du först fylla i ansökningsblanketten som du får hos din kommun.

Se vår informationsvideo:

Varför är AssiStep ett bra val?

Designad för ditt hem

AssiStep är designad och utvecklad av ledande ingenjörer och industriella designers från Norges främsta tekniska universitet.

AssiStep är utformad för att passa in naturligt i din hemmiljö - den är en diskret lösning som ser ut som ett vanligt trappräcke när handtaget är infällt.

Håller dig trygg och aktiv

AssiStep har testats och certifierats av välkända tyska TÜV, som kvalitetssäkrar produkter och tjänster. Den är godkänd för användare som väger upp till 120 kg och den följer de tekniska säkerhetsnormerna EN ISO 12182:2012 och EN ISO 14971:2012.

Kan installeras i de flesta trappor

AssiStep är utvecklad för att enkelt kunna anpassas till just din trappa. Den kan installeras i både raka och böjda trappor, samt i trappor med avsatser.

Tar lite plats

När handtaget är invikt ser man bara det vackra trappräcket av högkvalitativt rostfritt stål.

Välj din AssiStep

Konfigurera din AssiStep - på bara några steg!

Vilken typ av trappa har du?

Val

Vem är du? Är du en privat person eller institution som vill ha ett erbjudande på AssiStep?

Val

Vi behöver din postnummer för att hitta vår närmaste distributör och beräkna fraktkostnader och installationskostnader.

Eftersom du har en annan typ av trappa vill vi erbjuda ett hembesök och inspektera trappan för att ge dig en prisuppskattning

Vi måste tyvär informera dig om att vi inte har en leverantör i det land du har valt. Du kan fortfarande fylla i formuläret, så skickar vi dig information om AssiStep.

I vissa fall behöver vi lite mer information om din trappa. Vi ber dig därför att ange ditt telefonnummer så att vi kan kontakta dig om det behövs. Vi behöver e-postadressen för att skicka erbjudandet och ge mer information.

Vänligen kontrollera informationen innan du skickar in.

När du har skickat det formuläret, får du e-post med en prisuppskattning. Din information är säker hos oss:
Tack för din förfrågan får du ett mail med ytterligare information och pris baserat på ditt val inom kort tid.