Skicka oss en förfrågan
Kontakta mig
Tack. Vi kommer att kontakta dig så snart som möjligt.
Frågor? Ring oss
Håll cmdctrl -tangenten nere och tryck på +/-
Startsida -> Nyheter -> Vad Finns Det För Alternativ Till Trapphiss?

Nyheter

Vad finns det för alternativ till trapphiss?

Fallsäkerhet i trapp
Handtaget har flera olika greppalternativ och låser automatiskt när du betonar det
Lestid ca 7 min. Publiserat 03.08.2018
När vi blir äldre eller drabbas av skador eller sjukdomar är det många av oss som upplever att det blir allt svårare att gå i trappor. Många tänker då i första hand på en trapphiss som lösning på problemet, men i denhär artikeln ska vi utreda vilka alternativa lösningar som finns, och vilka priser och kostnader som gäller för trapphissar och trapprollatorn AssiStep.

När trappan blir en utmaning

Att trappor kan utgöra ett hinder och är förknippade med svårigheter i vardagen, är något som många kan känna igen sig i. Det kan finnas många olika bakomliggande orsaker till detta. Traditionellt har det bara funnits följande möjligheter att lösa problemet:

  • Att installera en trapphiss eller lyftplattform i huset
  • Att bygga om huset så att man kan bo och leva enbart på ett plan
  • Att flytta till ett annat boende

Undersökningar har visat att de allra flesta av oss vill fortsätta att bo hemma så länge som möjligt. Många har bott i samma hus hela livet, så det är inte svårt att förstå varför så många föredrar att bo kvar hemma.

Vad finns det för alternativ?

Alternativ till handikapphiss

En av de vanligaste orsakerna till att trappor blir till en utmaning är att man drabbas av sjukdomar, som t. ex. stroke, Parkinsons sjukdom eller MS.

Eller så upplever man ökade svårigheter att gå i trappor på grund av muskulära problem, som t. ex. Andrea som är drabbad av muskelsjukdomen neuropati, som leder till försämrad styrka och balans, vilket gör det svårt att gå i trappor utan stöd och hjälp.

Trappor kan också vara en stor utmaning för patienter med lungsjukdomen KOL. Att gå uppför i brant terräng eller i trappor anstränger andningen och lungorna kraftigt. Oddbjørn (68) är ett exempel, han har fått trapprollatorn AssiStep installerad i sin källartrappa, så att han på ett säkert sätt kan fortsätta att använda hela sitt hus.

Priser och alternativ

Schakthiss och lyftplattform

Priset för en schakthiss ligger omkring 200.000 kr + installation.
En sådan kan vara en bra lösning om man är rullstolsbunden och vill kunna ta rullstolen med sig mellan olika plan i sitt hus.

En lyftplattform är ett enklare och något billigare alternativ till en schakthiss.

Båda dessa lösningar kräver en hel del anpassning av och utrymme i bostaden. Lyftplattformar är mest lämpade i offentliga byggnader eftersom de kräver mycket utrymme i trappan.

Plattformshiss

Pris för trapphissar

En trapphiss kostar för det mesta kring 40.000 - 120.000 kr

Trapphiss for sväng trappa er betydligt dyrare än för raka trappor.

Efter installationen skrive normalt brukaren ett serviceavtal med leverantören som innebär service vart annat år till en kostnad på 3.000 - 5.000 kr.

Det slutgiltiga priset beror på hur trappan är utformad, om den är rak, böjd eller vinklad och hur många viloplan, vinklar eller böjningar den har, eftersom trapphissen måste anpassas till ditt specifika hem.

Detta betyder också att andrahandsvärdet är begränsat, eftersom en specialanpassad trapphiss är svår att återanvända i en annan trappa.

Krav på byggnadslov och återkommande inspektioner kan tillkomma.

AssiStep - en trapprollator

AssiStep är ett nytt och revolutionerande hjälpmedel för att gå i trappor


AssiStep är ett 100% mekaniskt hjälpmedel som består av ett starkt men lätt aluminiumhandtag som du skjuter framför dig i trappan - som en rollator. När du trycker ned handtaget låses det automatiskt så att det ger dig ett tryggt stöd för varje steg du tar.

När du går nedför i trappan med AssiStep framför dig, innebär den att du har mindre risk att falla, även om du skulle förlora balansen.

Sedan lanseringen av produkten år 2015, har den installeras i tusentals hem. Man har konstaterat många fördelar med AssiStep jämfört med traditionella trapphissar. Framför allt är det en mycket enklare och billigare lösning för personer som kan gå själva, men av olika anledningar behöver stöd och hjälp i trappan.

Eftersom AssiStep är helt mekanisk, fungerar den även om strömmen skulle gå, och det behövs varken bygglov eller inspektioner.

AssiStep - på väg uppför trappan
Stöd på vägen uppför trappan - AssiStep

Typiska AssiStep-användare:

AssiStep kan inte fullt ut ersätta en trapphiss, men är en enklare, prisvärd och mer aktiv lösning för människor som vill upprätthålla sin muskel- och gångfunktion eller träna upp den ytterligare och samtidigt känna sig trygga och säkra.

Resultaten som uppnåtts sedan lanseringen talar för sig själva: Det finns idag flera exempel på personer som sitter i rullstol, men som klarar att gå i trappor med hjälp av AssiStep. Det finns också många exempel på stroke-patienter som har förbättrat sin gångfunktion med hjälp av träning med AssiStep, så att de efter 6-12 månaders träning och rehabilitering har kunnat klara sig utan den.

AssiStep Hjälpmedel trappor
AssiStep på väg upp och ner för trappan

Andra viktiga fördelar med AssiStep:

  • Bara 2 veckors leveranstid
  • Inget behov av regelbunden service och inspektioner som för trapphissar
  • Inget behov av bygglov som för trapphissar
  • Pålitlig och hållbar eftersom 100% mekanisk

Vad kostar AssiStep?

Många ringer till oss och frågar vad AssiStep kostar.

Böjda eller vinklade trappor
En trapphiss för en böjd trappa eller en trappa med viloplan kostar från 70.000 kr och uppåt. En AssiStep kostar vanligtvis ungefär hälften så mycket som en trapphiss för böjda eller vinklade trappor.

Det finns två huvudorsaker till varför vi kan hålla priserna så mycket lägre än en trapphiss:

  1. AssiStep är en till 100% mekanisk produkt, vilket gör den enkel och pålitlig. Den behöver ingen service i vanliga fall, och fungerar även om strömmen skulle gå.
  2. AssiStep är ett till 100% modulbaserat system. Det betyder att vi inte behöver anpassa vårt trappräcke till din trappa, utan kan i stället använda färdiga moduler som sätts ihop på plats. Detta begränsar arbetsinsatsen och gör det möjligt för oss att snabbt installera produkten.

För att ge dig ett korrekt priserbjudande på AssiStep, behöver vi 4-5 bilder som visar dina trappor, och områdena uppe och ner på trappan, utöver din kontaktinformation och adress.

Ansöka om bostadsanpassningsbidrag!

Du som har en bestående funktionsnedsättning kan ansöka om bostadsanpassningsbidrag!

För att får bostadsanpassningsbidrag behöver du ett intyg som styrker att de åtgärderna du ansöker om är nödvändiga utifrån din funktionsnedsättning. Du kan få bidrag för att anpassa fasta funktioner i din bostad, till exempel AssiStep.

9 av 10 kunder väljer att ansöka om AssiStep via bostadsanpassningsbidrag.

För att ansöka om bostadsanpassningsbidrag behöver du först fylla i ansökningsblanketten som du får hos din kommun.

Se hur AssiStep monteras:

Välj din AssiStep

Konfigurera din AssiStep - på bara några steg!

Vilken typ av trappa har du?

Val

Vem är du? Är du en privat person eller institution som vill ha ett erbjudande på AssiStep?

Val

Vi behöver din postnummer för att hitta vår närmaste distributör och beräkna fraktkostnader och installationskostnader.

Eftersom du har en annan typ av trappa vill vi erbjuda ett hembesök och inspektera trappan för att ge dig en prisuppskattning

Vi måste tyvär informera dig om att vi inte har en leverantör i det land du har valt. Du kan fortfarande fylla i formuläret, så skickar vi dig information om AssiStep.

I vissa fall behöver vi lite mer information om din trappa. Vi ber dig därför att ange ditt telefonnummer så att vi kan kontakta dig om det behövs. Vi behöver e-postadressen för att skicka erbjudandet och ge mer information.

Vänligen kontrollera informationen innan du skickar in.

När du har skickat det formuläret, får du e-post med en prisuppskattning. Din information är säker hos oss:
Tack för din förfrågan får du ett mail med ytterligare information och pris baserat på ditt val inom kort tid.