$ Skicka oss en förfrågan
Kontakta mig
Frågor? Ring oss
Håll cmdctrl -tangenten nere och tryck på +/-
Startsida -> Nyheter ->

Nyheter

Vad finns det för alternativ till trapphiss?

Fallsäkerhet i trapp
Handtaget har flera olika greppalternativ och låser automatiskt när du betonar det
Lestid ca 6 min. Publiserat 03.08.2018
När vi blir äldre eller drabbas av skador eller sjukdomar är det många av oss som upplever att det blir allt svårare att gå i trappor. Många tänker då i första hand på en trapphiss som lösning på problemet, men i denhär artikeln ska vi utreda vilka alternativa lösningar som finns, och vilka priser och kostnader som gäller för trapphissar och trapprollatorn AssiStep.

När trappan blir en utmaning

Att trappor kan utgöra ett hinder och är förknippade med svårigheter i vardagen, är något som många kan känna igen sig i. Det kan finnas många olika bakomliggande orsaker till detta. Traditionellt har det bara funnits följande möjligheter att lösa problemet:

 • Att installera en trapphiss eller lyftplattform i huset
 • Att bygga om huset så att man kan bo och leva enbart på ett plan
 • Att flytta till ett annat boende

Undersökningar har visat att de allra flesta av oss vill fortsätta att bo hemma så länge som möjligt. Många har bott i samma hus hela livet, så det är inte svårt att förstå varför så många föredrar att bo kvar hemma.

Vad finns det för alternativ?

AssiStep som alternativ til trapphiss

En av de vanligaste orsakerna till att trappor blir till en utmaning är att man drabbas av sjukdomar, som t. ex. stroke, Parkinsons sjukdom, MS eller cerebral pares.
Eller så upplever man ökade svårigheter att gå i trappor på grund av muskulära problem, som t. ex. Andrea som är drabbad av muskelsjukdomen neuropati, som leder till försämrad styrka och balans, vilket gör det svårt att gå i trappor utan stöd och hjälp.

Trappor kan också vara en stor utmaning för patienter med lungsjukdomen KOL. Att gå uppför i brant terräng eller i trappor anstränger andningen och lungorna kraftigt. Oddbjørn (68) är ett exempel, han har fått trapprollatorn AssiStep installerad i sin källartrappa, så att han på ett säkert sätt kan fortsätta att använda hela sitt hus.

Priser och alternativ

Schakthiss och lyftplattform

Priset för en schakthiss ligger omkring 200.000 kr + installation.
En sådan kan vara en bra lösning om man är rullstolsbunden och vill kunna ta rullstolen med sig mellan olika plan i sitt hus.

En lyftplattform är ett enklare och något billigare alternativ till en schakthiss.

Båda dessa lösningar kräver en hel del anpassning av och utrymme i bostaden. Lyftplattformar är mest lämpade i offentliga byggnader eftersom de kräver mycket utrymme i trappan.

Plattformshiss

Pris för trapphissar

En trapphiss kostar för det mesta kring 50.000-120.000 kr

Priset för en trapphiss varierar mellan 50.000 och 120.000 kr beroende på trappans utformning.

Det slutgiltiga priset beror på hur trappan är utformad, om den är rak, böjd eller vinklad och hur många viloplan, vinklar eller böjningar den har, eftersom trapphissen måste anpassas till ditt specifika hem. Detta betyder också att andrahandsvärdet är begränsat, eftersom en specialanpassad trapphiss är svår att återanvända i en annan trappa.

Krav på byggnadslov och återkommande inspektioner kan tillkomma.

Trapphiss för böjda och raka trappor
Trapphiss för böjda och raka trappor

AssiStep - en trapprollator

AssiStep är ett nytt och revolutionerande hjälpmedel för att gå i trappor

AssiStep är ett 100% mekaniskt hjälpmedel som består av ett starkt men lätt aluminiumhandtag som du skjuter framför dig i trappan - som en rollator. När du trycker ned handtaget låses det automatiskt så att det ger dig ett tryggt stöd för varje steg du tar. När du går nedför i trappan med AssiStep framför dig, innebär den att du har mindre risk att falla, även om du skulle förlora balansen.

Sedan lanseringen av produkten år 2015, har den installeras i hundratals hem i Norge, där den utvecklades, och det finns även installationer i Sverige. Man har konstaterat många fördelar med AssiStep jämfört med traditionella trapphissar. Framför allt är det en mycket enklare och billigare lösning för personer som kan gå själva, men av olika anledningar behöver stöd och hjälp i trappan.

Eftersom AssiStep är helt mekanisk, fungerar den även om strömmen skulle gå, och det behövs varken bygglov eller inspektioner.

AssiStep - på väg uppför trappan
AssiStep - på väg uppför trappan
Håll dig aktiv och självständig i ditt eget hem med trapprollatorn AssiStep
AssiStep när du går nerför trappan

Typiska AssiStep-användare:

AssiStep kan inte fullt ut ersätta en trapphiss, men är en enklare, billigare och mer aktiv lösning för människor som vill upprätthålla sin muskel- och gångfunktion eller träna upp den ytterligare och samtidigt känna sig trygga och säkra.

Resultaten som uppnåtts sedan lanseringen talar för sig själva: Det finns idag flera exempel på personer som sitter i rullstol, men som klarar att gå i trappor med hjälp av AssiStep. Det finns också många exempel på stroke-patienter som har förbättrat sin gångfunktion med hjälp av träning med AssiStep, så att de efter 6-12 månaders träning och rehabilitering har kunnat klara sig utan den.

Andra viktiga fördelar med AssiStep:

 • Bara 2 veckors leveranstid
 • Inget behov av regelbunden service och inspektioner som för trapphissar
 • Inget behov av bygglov som för trapphissar
 • Pålitlig och hållbar eftersom 100% mekanisk

Vad kostar AssiStep?

Många ringer till oss och frågar vad AssiStep kostar.

Raka trappor
En AssiStepför en rak trappa kostar cirka 19.900 - 29.000 kr.

Böjda eller vinklade trappor
En trapphiss för en trappa med kurvor eller viloplan kostar från 60.000 kr och uppåt, medan priset för en AssiStep för en trappa med en kurva vanligtvis börjar kring 28.000 kr. De mest komplexa installationerna med flera kurvor kan gå upp till cirka 45.000 kr. Det betyder att för böjda trappor är AssiStep för det mesta 2-3 gånger billigare än en trapphiss.

Det finns två huvudorsaker till varför vi kan hålla priserna så mycket lägre än en trapphiss:

 1. AssiStep är en till 100% mekanisk produkt, vilket gör den enkel och pålitlig. Den behöver ingen service i vanliga fall, och fungerar även om strömmen skulle gå.
 2. AssiStep är ett till 100% modulbaserat system. Det betyder att vi inte behöver anpassa vårt trappräcke till din trappa, utan kan i stället använda färdiga moduler som sätts ihop på plats. Detta begränsar arbetsinsatsen och gör det möjligt för oss att snabbt installera produkten.

Se vår informationsvideo:

Ladda ned vår broschyr:

 • .pdf
  Assistep Brosjyre 2018 AssiStep-brosjyre-2018.pdf Storlek: 4,05 mb Last ned